El llegat de Xavier Miserachs


Temps enrere vaig escriure un post sobre la compra de l’Arxiu Agustí Centelles per part del Ministerio de Cultura. El pessimisme amb que molts veiem aleshores el futur del patrimoni fotogràfic català del Segle XX, reb ara una alenada d’aire fresc en conèixer la generosa actitud de les hereves de’n Xavier Miserachs. La col·lecció del fotògraf, composta per unes 80.000 imatges i diversos documents relacionats amb la seva fecunda trajectòria, romandrà al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba) qui es compromet a tenir-ne cura i donar a conèixer les imatges al públic mitjançant la seva digitalització i disposició en línia.

L’editorial de La Vanguardia del 24 de febrer diu textualment “Tras varios episodios que revelan la errática política patrimonial catalana en el ámbito de la fotografía –la venta de la colección Centelles y su depósito en Salamanca; la dispersión del archivo de Colita; la brillante presentación enMadrid, gracias a Telefónica, del fondo Brangulí que se conserva en el Arxiu Nacional de Catalunya, etcétera–, por fin una buena noticia.” Si en el post sobre la venda de l’Arxiu Agustí Centelles era crític dient que calia establir una política institucional de gestió del patrimoni fotogràfic del país, aquesta notícia obre una porta a l’esperança de que per fi s’ha trobat el camí. Detalls de l’operació els trobareu a: http://www.lavanguardia.es/cultura/20110221/54118347885/la-familia-miserachs-deposita-80-000-fotografias-en-el-macba.html, de La Vanguardia del 21 de febrer.

També sé que per poder arribar a resultats com el que aquí comentem, no n’hi ha prou amb una política institucional clara i definida si no es troba la comprensió i l’acord dels legítims hereus d’aquest tipus de patrimoni cultural. És per això que crec que la notícia sobre el destí final del llegat de’n Xavier Miserachs és un bona notícia per partida doble. D’una banda, la despesa econòmica es destina a la preservació i la difusió de la col·lecció i de l’altre, les hereves de Xavier Miserachs han entès la responsabilitat que comporten aquest tipus de decisions.

About Carles Mitjà

Photographer & Photography teacher
This entry was posted in Life & People, Photography, Thoughts on Photography and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to El llegat de Xavier Miserachs

  1. artemi says:

    Ja era hora que algú prengués una actitud honesta. Ara falta per veure que passarà al llarg del temps amb aquest arxiu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s