El cas Nóos


Logo_de_Instituto_NoosAhir al migdia va saltar la notícia de la imputació de la infanta Cristina en el cas Nóos. Ja tenim totes les tertúlies esvalotades. Que si era d’esperar, que si jo ja ho havia dit, que si el Torres esquitxa tant com pot per sortir-ne ben parat, que si patatín, que si patatán… Finalment, el jutge Castro ha donat carta d’autenticitat a la evidència. És veritat que no en tenim proves (encara) però ningú amb dos dits de cervell posava en dubte que tant la infanta com la resta de la família n’havien d’estar al corrent de les activitats del gendre esportista.

A veure, si ja fa temps que es va saber que personatges pròxims al monarca li havien dit al gendre que s’apartés de les activitats de Nóos, això només era una manera de parlar. Ja m’imagino la conversa entre pare i filla, tot sopant: “Cristina, dile a Iñaki que sea más discreto. Que va a saco… Que así vamos a durar menos que un chupa-chups a la puerta de un colegio”. Ja sé que estic fabulant, però no em digueu que al menys els membres adults de l’anomenada família reial han d’estar al corrent de les finances familiars, no només les de l’Iñaki. Si tots saben el que els hi paguem amb diners públics i saben també el tren de vida que porten i els arriben els extractes dels interessos dels comptes bancaris, dels d’aquí i dels de l’estranger, saben que hi ha “ingressos extres” per dir-ho d’alguna manera.

Per no parlar de la gent que tenen al voltant. Perquè en tot aquest embolic sovint s’oblida que a banda dels membres de la família, també estem pagant un bon sou a una colla d’assessors personals i membres de la Casa Reial. No sabien res aquests del que signava la infanta?, no sabien res del que feia l’Iñaki? Entenc que el soci del gendre fos el que manegava els contactes, però em costa d’entendre que el personal de la Casa Reial no n’estigués al corrent. Els haurien d’investigar i processar si cal per consentir o per negligents, tant se val.

I ara resulta que alguns defensen que el rei abdiqui en favor del seu fill, el príncep Felip. Vaja!, que no n’hem tingut prou amb aquest de rei? Del 23F ja en fa trenta-dos anys. No podem seguir pagant perquè una nit, fa trenat-dos anys, va fer la feina que li tocava. Perquè es tracta d’això, senyores i senyors. El Rei, com a cap de les forces armades, tenia la obligació d’aturar uns militars colpistes. Aquests militars estaven sota les seves ordres i era ell qui el havia d’aturar. Era la seva feina i prou. Quan algú dels que li paguem el sou al Rei acabem una feina i ho fem dintre dels marges d’eficiència que s’espera del nostre càrrec, per difícil i complexa que hagi estat, ningú ens aplaudeix i molt menys ningú ens dona carta blanca per a partir d’aquell moment fer el que en doni la gana.

El problema, en la meva opinió, te només dos vessants. El primer, que la justícia segueixi el seu camí i a poder ser, sense ingerències externes. Ja sé que és demanar molt, però per demanar que no quedi. El segon, que si alguna cosa s’ha de canviar a la Constitución Española és la forma d’estat. Eliminar la monarquia, per molt parlamentària que sigui, no només seria un exercici de modernitat, sinó que simplement faria justícia a la usurpació de la República que el general Franco va fer amb el seu aixecament militar el 1936 i del que encara en som hereus amb aquesta família reial. Ah!, ja sé que els independentistes, amb tot el dret, aprofitaran per dir que si no hi fóssim a l’Estat Espanyol, tot això que ens estalviaríem. Tenen raó, però com que sembla que això nostre va per llarg i no és segur, de moment traiem-nos de sobra la monarquia que al menys ens estalviarem algun calé.

About Carles Mitjà

Photographer & Photography teacher
This entry was posted in Life & People and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s