Solstici d’Hivern


JesusJoglar

Solargraphy recorded at El Pinu [Piloña, Asturias] from the 4th of August of 2013 until the 8th of February of 2014. Copyright ©2014 by Jesús Joglar.

Avui és 21 de Desembre, solstici d’hivern. Encara que des del punt de vista astronòmic no sigui del tot ni sempre cert, avui passa per ser el dia més curt de l’any. En qualsevol cas i com passa amb totes les efemèrides, serveix per assenyalar un esdeveniment. A partir d’avui tot torna a caminar cap a la llum i amb ella, cap a la vida i el creixement. No em pregunteu perquè, però a mi em passa una mica a l’inrevés. Si hagués de qualificar les diferents èpoques de l’any, el període entre la tornada de les vacances d’estiu i aquests darrers dies de Desembre son sense cap mena de dubte el que més m’agrada de tot l’any. Les llums netes de l’Octubre, els freds sobtats de Novembre i la minva de llum de Desembre que ens mostra la precarietat de la vida, em semblen d’una riquesa que no es pot comparar amb cap altre època de l’any. Com que tampoc ho sabria justificar, tant se val, a mi m’agrada i procuro gaudir-ne.

Aquest any però, fa setmanes que tinc ganes que passi el solstici. Que passi i amb ell marxi d’una vegada per sempre l’anunci a televisió del Sorteo de Navidad de la Lotería Nacional (Nota a Juliol de 2014: Aquest enllaç ha canviat de contingut. El vídeo de l’spot de 2014 ha estat retirat). L’any passat, l’esmentat anunci va encetar una polèmica sobre el seu concepte estètic. Des d’alguns sectors se’l va acusar d’esperpèntic. Malgrat tot, penso que si com és el cas, un anunci va dirigit a un grup social (un target) el més ampli possible, l’esperpent és jugar a combinació guanyadora. L’esperpent fa anys que s’ha instal·lat a les franges de televisió de màxima audiència i per tant, la tria sembla encertada. Si a demés hi afegim la polèmica posterior, varen tenir anunci de franc a la majoria de magazines, noticiaris i tertúlies. El que s’anomena el premi complementari.

Aquest any sembla com si haguessin volgut esmenar el suposat “error” de l’any passat, opinió que ja he dit que no comparteixo, amb un anunci de to sensible i una mica empallegós. A hores d’ara ja hem vist i revist l’anunci amb la historia de base, les versions llargues i les curtes. Hem vist la cara de bonifaci de l’Antonio, el propietari del bar i els ulls plorosos del Manuel, el que fa temps que ha perdut la il·lusió i no ha comprat loteria del bar. No n’ha comprat i ha tocat. S’ha quedat sense premi, però la seva dona segueix donant-li suport. El final de l’anunci, ja ho sabeu, ens mostra com el gest de solidaritat de l’Antonio fa que en Manuel gaudeixi també del premi. Com diu el conte, “…y fueron felices y comieron perdices”. No discutiré l’encert del guió, farcit d’una sensibleria una mica fàcil però que segur que arriba a molta gent, al famós target.

Abans he dit que vull que passi el solstici perquè demà, 22 de Desembre, és el dia de la Rifa de Nadal i amb la rifa desapareixerà l’anunci. Tant em fot si un anunci m’agrada o no. De la major part no en faig ni cas. I s’hi ho faig, sovint és per deformació professional. Per les imatges, la narrativa més o menys encertada, etc. Aquest anunci però, em fa pensar en els més de cinc milions d’aturats i gairebé dos-cents-mil desnonats des que va començar  l’estafa que anomenem crisi. Si encara els queda un televisor, veure la cara d’en Manuel és per ells com mirar-se al mirall. Amb una diferència. Per a la immensa majoria, el final de l’anunci és només ficció. La seva realitat és molt més crua. A les seves vides no sempre hi haurà ni l’Antonio del bar ni un familiar comprensiu. Jo pregunto: El missatge de solidaritat, compensa la crueltat amb els molts Manuels que es veuen en el mirall de l’anunci? Ja sé que és una pregunta mal plantejada. En termes de target i les conseqüents vendes de Lotería Nacional segur que la resposta és sí. Sempre hi ha algú que fa els números i els fa ben fets.

També hi ha altres anuncis que aquest any han jugat la carta de la trista actualitat per la que passa el país. “Marcilla, el aroma que nos une”, n’és un exemple. Tots contents perquè el fill ha trobat feina. Mentre tant, els milions de persones que busquen feina i no en troben, s’han de fer fotre. No formen part del target. L’anunci no és per ells. Al cap de vall, potser no poden ni comprar cafè. Així que no compten. Si no volen patir, només han de procurar no veure la televisió. Aquest em sembla doblement cruel perquè la feina que ha trobat el de l’anunci pot simbolitzar també la que ells no trobaran. Una altre oferta de treball exhaurida. Ara bé, els anunciants son empreses i per definició, han de generar beneficis. Gairebé al preu que sigui, o sense el gairebé. La Patronal no s’ha destacat mai per la seva generositat ni solidaritat amb els més dèbils. Si mai fan un gest que els honori, en treuen un dividend en forma de publicitat o rebaixa d’impostos i si algú els hi ho retreu, es refugien en allò de que generen llocs de treball. Tenen estudis fets per definir el seu target i també per saber què han de dir en cada cas per defensar-se dels qui els volen mal.

La Lotería Nacional però, és un ens públic i com a tal hauria de cuidar no tant la seva imatge si no ho volen fer, sinó els efectes que poden generar en els ciutadans. En TOTS els ciutadans. Ens diran que així es generen més beneficis que a la vegada reverteixen en obra social. Mala excusa. Només cal que, amb els diners de tots, busquin executius i creatius que trobin la forma de generar aquests beneficis sense necessitat de fer mal a ningú. Així que, al menys aquest any, benvingut el tombant d’estació. Caminem cap a la llum i a veure si es fan certes les paraules d’esperança de Machado:

Al olmo viejo, hendido por el rayo

y en su mitad podrido,

con las lluvias de abril y el sol de mayo

algunas hojas verdes le han salido

About Carles Mitjà

Photographer & Photography teacher
This entry was posted in Life & People and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Solstici d’Hivern

  1. Carles, comparteixo totalment el teu analisi.
    Aprofito per agrair-te la ressenya a la meva solarigrafia i te anuncio la publicació d’una altra en un moment.
    Bones Festes i Mijor 2015!

    • Gràcies Jesús. Bones Festes per a tu també. Llàstima que m’hagi avançat per unes hores a la publicació del teu darrer Winter Solstice. Hagués estat rodó com a capçalera del meu post. He posat l’altre perquè m’agraden molt aquestes solargraphs i he vist per les dates que també incloïa el traçat corresponent al solstici d’hivern de 2013.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s