Refotografia


Refot_SergiCentelles
A l’esquerra, Sergi Centelles, fill d’Agustí Centelles; a la dreta, Ricard Martínez (feu click a la imatge per veure’n una versió ampliada).

Aquest matí hem assistit, amablement convidats per en Ricard Martínez, a l’Experiència Centelles. En aquesta interessant proposta en Ricard ens convida a reviure alguns dels esdeveniments del 19 i 20 de juliol de 1936, arrel de l’aixecament militar contra el poder legalment constituït i que derivà posteriorment en la Guerra Civil Espanyola.

La narració dels fets a través de les imatges d’Agustí Centelles i de l’estudi minuciós que en Ricard n’ha fet, ens permet seguir les passes del fotògraf i comprendre una mica més el significat i importància del treball que Ricard anomena refotografia. Les explicacions posen en relleu aspectes tant diversos com la seqüència seguida per Centelles, el reconeixement dels escenaris, la identificació del que encara avui és visible, l’anàlisi del contingut de les imatges i, en definitiva, tota la informació que es pot extreure d’una imatge a banda del seu contingut pictòric.

ACentelles_DiputacioLLuria_19jul1936
Copyright ©1936 Agustí Centelles (feu click a la imatge per veure’n una versió ampliada).

L’itinerari comença a la cantonada Llobregat/Mar del carrer Diputació amb Roger de Llúria. El lloc és l’escenari on Agustí Centelles prengué una de les imatges més famoses signades pel fotògraf. La versió modificada, sense el personatge del revòlver de l’esquerra, fou publicada a diversos diaris i mitjans impresos del país i com a portada del News Week dels Estats Units.

Les explicacions de Ricard Martínez es complementen amb la participació activa dels assistents per tal de tractar d’identificar les respectives posicions del punt de vista de les imatges. Les interpretacions i aportacions sobre el contingut de les imatges per part dels participants enriqueixen una experiència ja per sí sola engrescadora.

Refot_Ricard
Ricard Martínez amatent a una proposta d’identificació dels assistents (feu click a la imatge per veure’n una versió ampliada).

El recorregut continua per el carrer de Pau Claris fins a la Jefatura de Policía de la Via Laietana i acaba a la Plaça de Catalunya passant pel Portal de l’Àngel. Potser l’aspecte que més ressaltaria de l’experiència, és la constatació de l’enorme poder informatiu que poden tenir les imatges a partir del treball rigorós i les hores d’estudi que a ben segur en Ricard hi ha dedicat. Si hi esteu interessats, no deixeu de visitar l’adreça de Ricard Martínez al Facebook i el blog Arqueologia del Punt de Vista. Allà hi trobareu informació de properes Experiències Centelles que a ben segur un donaran una nova manera de mirar a les imatges. Tindreu també l’oportunitat de passar una matí ben agradable en companyia de gent que comparteix el denominador comú de la passió per la fotografia i la preservació del patrimoni històric. Animeu-vos-hi.

One Reply to “Refotografia”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: