Festival de fotografia química i tècniques alternatives


A través del correu d’un amic m’assabento que l’espaifotografic convoca pel maig de l’any vinent el Festival de fotografia química i tècniques alternatives. El meu amic em demana què en penso. Doncs em sembla molt bé. Està bé que es facin coses. N’hi ha que sempre volen dir-hi la seva. Personalment crec que és millor fer que dir als altres el que han de fer. Així que, endavant…!

De totes maneres no puc per menys que relacionar la pregunta del meu amic amb aquesta lluita una mica buida de contingut entre els partidaris de la tecnologia fotoquímica d’una banda i els adeptes a la tecnologia digital de l’altre. Sé que molts em tenen per un partidari de la tecnologia digital. Ensenyo tecnologia digital a la UPC i defenso sense embuts que aquesta tecnologia només te avantatges en relació a les possibilitats de servir a les idees o la creació. Tant des d’un punt de vista artesanal, com artístic, com d’aplicació, la tecnologia fotoquímica no pot aguantar la comparació.

Dit això, jo no en soc més partidari del que ho seré si apareix una nova tecnologia que millori les prestacions de la digital en l’estadi de desenvolupament actual. Em sento fotògraf i mai m’han interessat gaire les polèmiques entre “partidaris” de Nikon o de Canon, de Hasselblad o de Rollei, de Sinar o de Linhof, de pel·lícula o de CCD. Utilitzo la tecnologia en la mesura que els meus coneixements em permeten extreure’n les imatges que tinc al cap. A la vitrina de les meves vanitats hi tinc un Premi Lux Or en Publicitat atorgat el 1993 a una imatge feta amb càmera estenopèica (pinhole). Per la meva part doncs, ja està tot dit.

Encara sobre la proposta del Festival de fotografia química i tècniques alternatives, m’agradaria dir un parell de coses. Llegint la informació del seu web hi trobo frases com:

  • … aquest cop, com tants d’altres, continuarem essent poc ortodoxes.
  • Potser pensareu que no estem bé del cap o quelcom per l’estil, que això ja no toca, que el digital ha guanyat la batalla i la resta s’acaba…
  • … però no coneixem cap més festival d’aquesta mena i creiem fermament que cal fer-lo.

Amics de l’espaifotografic: Comprenc la vostre temença de ser acusats de retrògrads i antiquats per part dels que sempre anuncien la bona nova com si la tecnologia, de la mena que sigui, faci que les imatges siguin més o menys interessants. Però si voleu ésser convincents, un especialista en màrqueting us diria que no sou vosaltres qui ha de posar sobre la taula els possibles punts febles del vostre projecte. Això és feina dels detractors; en termes electorals, de l’oposició. Dels que en lloc de fer, prefereixen sempre dir el que han de fer els altres. Si manteniu una certa neutralitat i no caieu en la temptació d’enaltir allò de que el que fèiem abans era millor, podeu estar segurs d’un cert èxit. Si més no, la satisfacció que dona fer allò en que creiem fins i tot a risc d’equivocar-nos.

A tall de reflexió, també vull dir que em sembla que la Fotografia, com a entitat, és prou important com perquè el detall de si una imatge ha estat generada mitjançant una o altre tècnica, nova o antiga, pugui passar per davant de la imatge en sí mateixa. Un festival amb el títol de Festival de fotografia química i tècniques alternatives, crec que tanca portes en lloc d’obrir-ne. Què vol dir exactament alternatives? Alternatives a què? La fotografia al Platí/Pal·ladi, segueix essent una tècnica alternativa encara que el negatiu s’hagi obtingut amb impressora digital? Vegeu per exemple el curs Digital negative to Kallitype print o tota l’oferta sobre el tema a Alternative Photography i Bostick&Sullivan, només per posar tres exemples. Les classificacions sempre tenen el risc de deixar pel camí coses interessants.

Per altre banda, no us heu de sentir sols. Una cerca a Google d’imatges amb l’etiqueta cyanotype dona 299.000 resultats. Imatges amb l’etiqueta bromoil en dona 42.100. L’etiqueta cyanotype courses ofereix 356.000 resultats i photographic alternative processes “només” 170.000.000!! Cap problema doncs, audiència potencial en teniu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: