175 Anys del Primer Daguerreotip


fotoconnexio_logoDemà dilluns 10 de Novembre de 2014 s’acompliran 175 anys del primer daguerreotip pres a l’estat. La imatge va ser captada el 10 de Novembre de 1839 per Ramon Alabern des del terrat d’un edifici situat al Pla de Palau de Barcelona, on avui s’hi conserva una làpida commemorativa de l’esdeveniment. Ahir dissabte, com a tret de sortida d’una sèrie d’actes (vegeu-ne el calendari) que es celebraran des d’ara fins el proper 15 de Desembre, l’Associació Fotoconnexió es reuní davant de l’esmentat edifici i tres dels seus membres, la María Santos García Felguera, la Núria F. Rius i en Jep Martí explicaren diversos aspectes fotogràfics, de context político-social i històrics de l’acte de 1839. A continuació i a les instal·lacions del Museu d’Història de Catalunya es desenvolupà el taller El Retratista Ambulant a càrrec de Pep Parer amb l’ajuda de Noèlia Pérez i Mayte Lingg. A les imatges hi podeu veure alguns moments de la jornada.

Daguerre175MHB_3Speakers
D’esquerra a dreta i per ordre d’intervenció, Núria F. Rius, Jep Martí i María Santos García Felguera davant de la casa del carrer del General Castaños on es va fer el primer daguerreotip de l’estat el 10 de Novembre de 1839 (feu click a la imatge per veure’n una versió ampliada).
Daguerre175MHB_GrupLlotja
Alguns dels participants a l’acte fotografiant-se davant de l’edifici de La Llotja. La fotografia de 1939 incloïa La Llotja i els Porxos d’en Xifrer, avui tapats pels arbres des del punt de vista de la imatge original (feu click a la imatge per veure’n una versió ampliada).
Daguerre175MHB_PepParer
En Pep Parer mostrant als assistents l’interior d’una de les càmeres fosques instal·lades a la terrassa del Museu d’Història de Catalunya (feu click a la imatge per veure’n una versió ampliada).
Daguerre175MHB_Vicenç
El fotògraf Vicenç Prats captant amb el telèfon mòbil la imatge de la càmera fosca (feu click a la imatge per veure’n una versió ampliada).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: