Vist i No Vist


Divendres passat, com molta gent, estàvem disposats a contemplar l’eclipsi de Sol que tant s’havia anunciat. També hi havia l’incentiu de provar de fer alguns experiments amb forats i càmeres estenopeiques per enregistrar la imatge del Sol obstruïda per l’ombra de la Lluna. Doncs segons les informacions disponibles, tot plegat ho haurem d’ajornar fins el 2026, any en que es tornarà a produir un eclipsi de característiques similars i visible a la nostra latitud. A Estada, comarca del Somontano de Barbastro de la província de Huesca, els núvols només varen deixar entreveure el fenomen de forma escadussera i en moments comptats. A la imatge, tres dels pocs moments en que la imatge de Sol es va fer visible a través dels núvols.

Eclipsi2015_0928_0951_1023
Imatges preses des del poble d’Estada, a la comarca del Somontano de Barbastro de la província de Huesca. Coordenades del punt d’observació: Latitud 42º 4’N, Longitud 0º 14’E. Al peu de cada imatge s’indica la hora legal de la presa (feu click a la imatge per veure’n una versió ampliada).

Les tres imatges han estat preses amb una càmera Nikon D610 equipada amb un objectiu Nikkor 135mm f/2.8 i un duplicador de la longitud focal. L’objectiu muntava un filtre de densitat neutre ND400. A causa de la difusió de la llum provocada pels núvols, la nitidesa de les imatges és menor que la que s’aconseguiria en un dia fred i clar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: